GET ON BOARD 

Voor meer veiligheid op de Schelde! 

Drukke vaarroutes, een sterke golfslag, zandplaten … Met een schip veilig door het Scheldegebied varen, kan een hele klus zijn. Met de nieuwe sensibiliseringscampagne ‘Get on board’ wijzen we vaarweggebruikers de weg naar een veiliger Scheldegebied. 

Het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer (GNB) staat voor veilig en vlot scheepvaartverkeer in het Scheldegebied. Dit gebied is een van de drukst bevaren wateren ter wereld. Daarom werken Vlaanderen en Nederland hier samen aan een snelle en onbelemmerde scheepvaart. 

Want hoe zorg je voor meer veiligheid in een gebied waar zeevaart en binnenvaart elkaar kruisen? Een complex gebied dat wordt gekenmerkt door heel wat specifieke omstandigheden.

 

Get on board … met Johan en Ingo 


“Normaal varen wij langs elkaar heen, nu zitten we samen op een schip.” 

Ga mee aan boord met Ingo Broothaers (rivierloods bij MDK) en Johan Faasse (binnenvaartschipper). Elke dag bevaren zij de Schelde. En dat lukt alleen maar doordat alle vaarweggebruikers zich inspannen voor meer veiligheid: “Er is maar één Schelde, dus we kunnen er maar beter voor zorgen dat het een veilige werkplek is.” 





 

Get on board voor meer veiligheid 


Met de nieuwe sensibiliseringscampagne ‘Get on board for safety on the river Scheldt’ brengt het GNB zes heikele punten onder de aandacht. 

1 Ken je de bijzonderheden van het Scheldegebied? 



Bereid je goed voor op je reis. Wat zijn de weersverwachtingen? Hoe evolueren de vaardieptes doorheen je route? Waar moet/kan je de hoofdgeul of de nevengeul gebruiken? Welk marifoonkanaal moet je uitluisteren? 

2 Maak gebruik van de fietspaden 




De vaarwegen tussen de laterale markering en de kleine, gele boeien vormen in het Scheldegebied parallelle routes: tussen Braakmanhaven en de Hoek van Ossenisse; tussen Hansweert en Perkpolder; en ter hoogte van Konijnenschor. Wie kan, vaart dan ook zo veel mogelijk aan stuurboordzijde. Zeker de recreatie- en binnenvaart maakt hier best gebruik van. Zo is er ruimte voor iedereen in de vaargeul!  

3 Sluit openingen voor je vertrekt 




Het Scheldegebied is een vaarweg als geen ander. Dat betekent dat open luiken of deuren meer gevaren met zich meebrengen. Zorg er dus voor dat alles goed werd bevestigd en afgesloten. Zo vermijd je niet alleen valgevaar, maar voorkom je ook dat er water binnenkomt. 

4 Spreekt de stuurman de voertaal? 




In het Scheldegebied zijn Nederlands en Engels de voertalen voor alle communicatie. Zorg er dus voor dat je stuurman minstens één van deze talen beheerst. 

5 Laat je niet verrassen door de golfslag! 




De Westerschelde is een open zeearm. Dat betekent dat er meer golfslag is dan je zou verwachten. Is jouw vaartuig gevoelig voor de golfslag? Laat je dan niet verrassen door de deining of door voorbijvarende schepen.  

Vaar je op een groter schip? Geef andere schepen dan voldoende ruimte om te varen en pas je snelheid aan. 

6 Maak correct gebruik van de marifoon 



Als je uitluistert via de marifoon, krijg je informatie over wat er in jouw omgeving gebeurt. Krijg je een oproep binnen, of wil je zelf een melding maken, volg dan de gespreksdiscipline. Sta de verkeersleider of andere gesprekspartners altijd respectvol te woord. 

Get on board for safety on the river Scheldt is een initiatief van het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer (GNB). In het GNB-verdrag is de nautische samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland verankerd. In het Scheldereglement vind je een overzicht van alle regelgeving die geldt in het Scheldegebied. Een overzicht van alle wetgeving voor het GNB-gebied, vind je terug op de site van het VTS. 
Lees meer...
Vlaanderen
verbeelding werkt
Het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer is een verdragsrechtelijke samenwerking tussen de Vlaamse en de Nederlandse overheid en staat in voor veilig en vlot scheepvaartverkeer in het Scheldegebied.