MenuDynamic

A module was found, but the Moduledefinition or Webpackage was deleted..
EN
A A A A
Medegefinancierd door de Europese Unie
Lees meer...

Radartoren Noord

Nieuwe Schelderadartoren 

Op het voormalige werkeiland Neeltje Jans wordt een nieuwe Schelderadartoren gebouwd.
De radartoren wordt 115 meter hoog en is daarmee een belangrijk onderdeel van de Vlaams-Nederlandse Schelderadarketen.


Zo'n 40 kilometer uit de Zeeuwse kust ligt een belangrijk ankergebied: de Steenbank. Schepen wachten hier tot ze beloodst worden en toestemming krijgen de Westerschelde op te varen. Hoewel dit gebied nu wel zichtbaar is voor de verkeersleiders op het Schelde Co
ördinatie Centrum (SCC) in Vlissingen, voldoen de beelden niet aan de hoge eisen van Rijkswaterstaat. Bovendien is het lastig om ook kleinere schepen in beeld te krijgen. Door de geavanceerde antenne op de nieuwe radartoren verbetert het zicht aanzienlijk. Het scheepvaart verkeer op de Noordzee en van en naar de havens verloopt daardoor veiliger en vlotter.  Dankzij de aanzienlijke hoogte van de toren - 115 meter - kan de radarantenne straks tot wel 40 kilometer de Noordzee opkijken.


Met de bouw van deze nieuwe radartoren en met behulp van de gedetailleerde beelden die de nieuwe radarantenne gaat leveren, kunnen de Nederlandse en Vlaamse verkeersleiders, die verantwoordelijk zijn voor het scheepvaartverkeersmanagement in het Scheldegebied, de scheepvaart van en naar de Nederlandse en Vlaamse havens nog veiliger en vlotter begeleiden.

 

Lees meer...