Life Passion veilig aangekomen in North Sea Port

Sinds 2 weken ligt er een schip voor anker in de Belgische wateren met aan boord een lading Hot Briquetted Iron (ijzerertsen). Dit is op zich geen gevaarlijke stof maar als ze begint te oxideren dan ontsnappen er mogelijk gassen zoals waterstof. Ook waterstof vormt op zich geen acuut gevaar voor bemanning, scheepvaart, milieu en volksgezondheid, maar is wel ontvlambaar. Vandaar dat voorzichtigheid toch geboden is. Het schip lag uit veiligheidsoverwegingen op ongeveer 31 kilometer van de kustlijn en op 2 zeemijl (3,7 km) van andere schepen die voor anker liggen.

Vandaag (7 feb) verleende de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit en Veiligheidsregio Zeeland toestemming om het schip te verplaatsen naar de Westerschelde, waar de procedure van het ‘ontgassen van de waterstof’ wordt verdergezet.
Het schip heeft als bestemming North Sea Port – Gent. De betrokken autoriteiten kunnen het schip pas de nodige toelatingen geven voor opvaart mits de nodige gunstige adviezen.
Gelet op de aangekondigde weersomstandigheden met voorspelde windkrachten tot 10 beaufort op zee wordt positief geadviseerd voor een verplaatsing. Het schip ligt dan veiliger op de Westerschelde en zo kan er ook  apparatuur aan boord gebracht worden om de opgebouwde waterstof in het ruim verder te neutraliseren. De GNA legde voor de vaart bijzondere voorwaarden op. De loods is ondertussen aan boord en omstreeks 15 uur zal het vaartuig ankeren


Om de waterstof te neutraliseren, werd stikstof toegevoegd. Ondanks de inspanningen en het feit dat men afgelopen weekend een zwaardere stikstofgenerator aan boord zette, verloopt het zuiveren van de scheepsruimen op dit moment te traag. Daarom zullen er later vandaag tanks met vloeibare stikstof aan boord gebracht worden.
De GNA monitort samen met de Veiligheidsregio Zeeland en externe experten. “Pas vanaf het moment dat we zeker zijn dat alle waterstof uit het schip is, mag het doorvaren naar de eindbestemming: North Sea Port.”, klinkt het bij de GNA.

finale update: 
Het hele proces werd van dichtbij gemonitord door de autoriteiten in nauwe samenwerking met de betrokkenen.

Door de tijdige gunstige evolutie in meetresultaten zorgde de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit voor een beschikbaarheid van de sluis van Terneuzen. In overleg en met medewerking van alle ketenpartners kon het schip zo nog schutten voor het einde van het tijvenster deze ochtend, 9 februari.

 

Het schip met 16 bemanningsleden aan boord werd veilig aan de kade gebracht door de expertise en samenwerking van alle betrokken instanties

More News
geen beschikbare nieuwsberichten