Schaar van Valkenisse gesloten

Op donderdag 9 februari heeft de GNA besloten de nevengeul Schaar van Valkenisse te sluiten. De geul is al langere tijd instabiel. Vanaf 2021 was de Schaar van Valkenisse al gesloten voor opvarende beroepsvaart, voor afvarende binnenvaart waren beperkende maartregelen van kracht. De vaargeul was enkel beschikbaar voor pleziervaart en overheids- en reddingsvaartuigen.
Als minimale diepte voor een nevenvaargeul houdt de GNA 20 dm aan. Tijdens peilingen van de Schaar van Valkenisse in de week van 1 februari werd slechts 19 dm ten opzichte van LAT (Lowest Astronomical Tide) gemeten. De Gemeenschappelijk Nautische Autoriteit kon na de laatste peilingen dus niet langer voldoende diepte garanderen. Daarom werd op 9 februari 2023 beslist om via een BASS de nevengeul te sluiten.
De GNA gaat nu na of er mogelijkheden zijn om de Schaar van Valkenisse opnieuw open te stellen voor de scheepvaart. Daarvoor werkt de organisatie samen met de diensten Bodembeheer en Vaarwegmarkering. Op korte termijn voert ze extra peilingen uit die hopelijk nieuwe mogelijkheden aan het licht brengen. Als daaruit blijkt dat de beschikbare diepte voldoende is, kan men zeer snel de openstelling realiseren. Ook de vaarwegmarkering ligt al klaar.
De instabiliteit van de diepte van de Schaar van Valkenisse is een natuurlijke ontwikkeling van het gebied. Het beleid van de Vlaams Nederlandse Schelde Commissie is dat enkel hoofdvaargeulen op diepte worden gehouden. In nevengeulen werkt de Commissie met dynamische markering, als blijkt dat de beschikbare diepte niet meer voldoet aan de richtlijnen. De markering op de betonning wordt verlegd of aangepast: lateraal (rood/groen) als de diepte voldoende is, of een bijzondere markering (geel) als het water ondieper wordt. De GNA voert in alle nevengeulen regelmatig peilingen uit om de diepte op te meten. In het geval van de Schaar van Valkenisse gebeurt dat maandelijks.

Vlaanderen
verbeelding werkt
Het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer is een verdragsrechtelijke samenwerking tussen de Vlaamse en de Nederlandse overheid en staat in voor veilig en vlot scheepvaartverkeer in het Scheldegebied.