Nieuwe verbeteringen in Gent Terneuzen Informatie Tool

Sinds 2017 wordt de Gent Terneuzen Informatie tool (GTI-tool) voor de binnenvaart ingezet. Binnen deze tool vindt de schipper de sluisplanningsinformatie van de Noordzeesluizen in Terneuzen. Om het proces voor binnenvaartschepen die de Noordzeesluizen passeren te verbeteren, hebben Rijkswaterstaat (RWS), North Sea Port (NSP), Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) en de Vereniging van Belgische Reders der Binnen- en Rijnvaart (VBR) gezamenlijk verschillende verbeteringen onderzocht. Dankzij deze gesprekken zijn er nu belangrijke verbeteringen doorgevoerd in de GTI-tool.

Terugkoppeling via sms of e-mail
Een van de belangrijkste verbeteringen die is doorgevoerd is de introductie van terugkoppeling voor binnenvaartschippers. Wanneer zij hun verwachte aankomsttijd via sluisplanning.rws.nl aanmelden, kunnen zij ervoor kiezen om terugkoppeling te ontvangen via sms en/of e-mail. Deze terugkoppeling omvat een bevestiging van de aanmelding met de ingevulde gegevens, meldingen bij vertraging van de schutting, en een voorlopige planning bij wachttijd, die kan wijzigen afhankelijk van de situatie. Dit biedt schippers beter inzicht in de verwachte schutting, waardoor zij hun vaarroute hierop kunnen afstemmen.

Schipper tijdig betrekken
Door het inzichtelijk maken van de gegarandeerde schuttingen kunnen schippers ook de aankomsttijden van andere gemelde collega’s zien, waarmee strategische (foutieve) meldingen worden tegengegaan. Met deze wijzigingen streven we ernaar om schippers tijdig te betrekken en te informeren over de verwachte schutting en wachttijden. De werkgroep binnenvaart Noordzeesluizen, de werkgroep van RWS, NSP, KBSN en VBR, zal regelmatig bijeenkomen om de veranderingen te monitoren en indien nodig bij te sturen.

Meer informatie over de GTI-tool Binnenvaart is te vinden op sluisplanning.rws.nl

 

Vlaanderen
verbeelding werkt
Het Gemeenschappelijk Nautisch Beheer is een verdragsrechtelijke samenwerking tussen de Vlaamse en de Nederlandse overheid en staat in voor veilig en vlot scheepvaartverkeer in het Scheldegebied.